Proiect ROSE
La nivelul unității de învățământ, se desfășoară în perioada 2017-2021, proiectul pentru învățământul secundar-ROSE, proiect finanțat de Banca Mondială. Obiectivul princial al proiectului îl constituie creșterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat, dar și reducerea absenteismului și abandonului școlar.
Acest proiect are la bază un program școlar și extrașcolar, bazându-se pe activități de remediere școlară, activități de consiliere și orientare școlară, dar și activități extracurriculare.
Obiectivul general al proiectului este creșterea ponderii elevilor care finalizează studiile liceale și promovează examenul de bacalaureat ca urmare a creșterii interesului acestora pentru actul educativ dar și a creșterii performanțelor școlare și a prevenirii și diminuării absenteismului și abandonului școlar pe baza realizării unui program școlar și extrașcolar care să cuprindă remediere școlară, activități de consiliere, activități inter și multiculturale cu ajutorul comunității locale.
Obiectivul general al proiectului vizeaza tinta nr. 3 din Obiectiv 3 din PAS respectiv ”Creşterea nivelului performanţei elevilor în anul 2018 faţă de 2013,respectiv cresterea procentului la examenul de bacalaureat cu 5 % anual dar si a ratei de absolvire a claselor terminale,printr-un program interactiv ”, care se regăsește la pagina 60 din PAS.
Un rol extrem de important în atingerea acestor ținte îl au părinții elevilor, întrucât familia reprezintă instituția care trebuie să se ocupe de creșterea și formarea copilului pe tot parcursul evoluției lui. Părinții trebuie să fie informați de scopul principal al școlii, de obiectivele urmărite, de politicile specifice instituției și acolo unde este posibil să participe la luarea deciziilor .
La rândul lor părinții pot constitui surse de informații pentru școală , întrucât ei sunt cei mai buni cunoscători ai copiilor lor, școala fiind doar o instituție cu rol de formator, de educare, cu rol integrator şi de socializare. Dar ca orice instituţie școlară, şi şcoala noastră prezintă o serie de dificultăţi, abandonul şcolar fiind una dintre acestea.
Abandonul şcolar are consecinţe negative atât asupra tânărului care abandonează cât şi asupra societăţii. Activităţile din proiect îşi propun să crească motivaţia elevilor pentru studiu, să scadă rata absenteismului şi abandonului şcolar și totodată să îmbunătățească rezultatele elevilor la învățătură .
Părțile implicate în acest proiect îşi propun să dezvolte la elevi sentimentul apartenenţei la grup, să creeze un spaţiu în care se stimulează creativitatea şi iniţiativa elevilor. Prin activităţile ce se vor desfășura se urmăreşte de asemenea creşterea stimei de sine, a încrederii în forţele proprii, şi a dezvoltării personale.
Serviciile educaționale vor fi furnizate pentru un număr de 500 de elevi din liceu, elevi provenind de la filiera Tehnologică, profil Resurse Naturale și Servicii dar și filiera Teoretică profilul Real, cu scopul reducerii abandonului școlar dar si a creșterii procentului de promovare la examenul de bacalaureat și a ratei de tranziție către nivelurile superioare de educație.
Pachetul de servicii educaționale va conține atât instrumente de consiliere pentruelevi, care sunt menite să vină în sprijinul orientării vocaționale și profesionale a elevilor, cât și activități remediale menite sa vină în sprijinul pregătirii acestora pentru examenul de bacalaureat.Proiectul va include nu doar activități remediale de orientare și consiliere, activități instructiv-educative, ci și un sistem de evaluare și urmărire a evoluției elevilor grupului țintă pe parcusul a 4 ani
Activitățile de remediere școlară presupun ore de pregătire suplimentară, în afara programului școlar, la principalele discipline la care elevii vor susține examenul de bacalaureat. În cadrul acestor activități, elevii vor beneficia de servirea mesei, asigurată printr-o firmă de catering și transportul lor la domiciliu.
Activitățile de consiliere și orientare școlară se vor desfășura sub îndrumarea consilierului școlar, dar și a altor specialiști în domeniu. În cadrul acestor activități părinții, dar și elevii vor desfășura activități menite să-i ajute să-și depășească problemele personale, dar și cele profesionale.
Activitățile extracurriculare presupun schimburi de experiență, atât cu elevi din țară, dar și din străinătate, în cadrul cărora elevii vor dobândi competențe la care nu au acces în timpul programului școlar.
– Proiectul meserii pentru România septembrie-decembrie 2014
Meserii pentru România este o competiție de proiecte care se adresează școlilor publice din România cu clase de ciclu liceal a XIII-a și școlilor postliceale dedicate.
Finanțatorul programului „Meserii pentru România” este compania Heineken România S.A. iar administratorul programului „Meserii pentru România” este organizația nonprofit Junior Achievement România
Scopul proiectului este de a finanța dotarea sau recondiționarea atelierelor profesionale folosite în pregătirea elevilor din 3 școli, selectate la finalul competiției.
Au fost selectate să beneficieze de finanțare din partea companiei Heineken, conform planurilor de proiect trimise, următoarele unități de învățământ:
- Colegiul Tehnic Petru Rareș din București, pentru proiectul „Atelier modern de confecții”
- Liceul Tehnologic Bârsești din Tg. Jiu, pentru proiectul „Dotări pentru pregătirea practică a asistenților veterinari”
- Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară Vasile Adamachi din Iași, pentru proiectul „Modernizarea laboratorului de industrie alimentară”
Detalii pe site-ul proiectului http://www.meseriipentruromania.jaromania.org/
PROIECT ROSE-EXCURSIE CONSTANTA 2019